VUOSIMITALIKILPAILU 2021

Palkintolautakunta ratkaisi kilpailun seuraavalla tavalla.

I palkinto, 2500 €
Eristetty
Teemu Virtanen

II palkinto, 1500 €
Kulkutauti leviää
Maija Hyvönen-Hossain

III palkinto, 500 €
Eksponentiaalinen muutos
Juha Welling

Teemu Virtanen, Eristetty

Tamperelaislähtöinen 30-vuotias Teemu Virtanen opiskelee maalausta ja kuvanveistoa Kankaanpään taidekoulussa. Eristetty on hänen toinen mitalinsa. Pieni viiden sentin korkuinen teos teki tuomaristoon suuren vaikutuksen. Teos kuvaa puhuttelevasti nykyhetken pandemiasta kumpuavia tuntoja ja yleisemminkin ihmisen ahdistusta urbaanissa ympäristössä. Kerronnallisuutta mitaliin tuo lävistys, joka vaihtaa näkökulmaa yhteisöllisen ja yksilöllisen kokemuksen välillä. Pysty suorakaide ja elävä tekstuuri saavat mitalin näyttämään pieneltä maalaukselta, mikä sopii hyvin taiteilijan tekniikoiden rajoja ylittävään työskentelytapaan.

Kaksi muuta palkittua ovat jo pitkään toimineet mitalitaiteen parissa.

Maija Hyvönen-Hossainin ehdotus on kuvallinen löytöretki pandemian alkulähteille.

Vuosimitalikilpailu toteutettiin tällä kertaa Tampereella yhteistyössä taidemuseon kanssa. Kisaan tuli ilahduttavasti 48 ehdotusta, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuosina.

Kilpailun aihe oli vapaa. Korona näkyi monissa ehdotuksissa sekä suoraan että välillisesti. Toinen vakioteema kilpailuissa on jo pitkään ollut ilmastokriisi.

Juha Wellingin ehdotus visualisoi kasvun ja muutoksen ontologiaa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat kuvanveistäjät Anne Meskanen-Barman ja Alex Suomi Kuvanveistäjäliitosta, näyttelijä Auvo Vihro Tampereen Työväen Teatterista sekä Killasta kuvanveistäjä Maria Hopia ja puheenjohtajana Tapio Suominen. Sihteerinä toimi tutkija Marjut Villanueva Tampereen taidemuseosta.

Tuomaristo jakoi ehdotukset kolmeen arvosteluluokkaan. A-luokkaan sijoittui kuusi teosta ja B-luokkaan 12. Kuvat ovat nähtävissä Killan verkkogalleriassa.

Vuosimitalikilpailuja on toteutettu säännöllisesti Suomen Mitalitaiteen Killan perustamisesta 1965 lähtien viime vuotta lukuun ottamatta. Yhdistys ei saa julkista tukea opetus- ja kulttuuriministeriön lopetettua avustuksensa 2017.

Vuosimitali 2021 on nyt tilattavissa. Tilaushinta toimituskuluineen on jäsenille 50 €, ei-jäsenille 75 €. Mitalia voi tiedustella osoitteesta talous.mitalikilta@gmail.com.

Tiedote_vuosimitali_2021

Kilpailuohjelma_vuosimitali_2021

 

MITALITAITEEN VUOSIKILPAILU 2019
(Vuonna 2020 kilpailua ei järjestetty.)

Tiedote vuosimitalikilpailu 2019

Palkintolautakunta ratkaisi kilpailun seuraavalla tavalla:

I palkinto 3000€
Kuuntele, luonto kuiskaa
Pekka Rytkönen

II palkinto, 2000 €
Ahdistellun painajaisuni
Pertti Mäkinen

III palkinto, 1000 €
Ikä
Hannu Veijalainen

Palkintolautakunta kokoontui Helsingissä 18.2.2019. Killan hallitus päätti 27.2.2019 kokouksessaan, että vuosimitaliksi toteutetaan kilpailun voittanut ehdotus, Pekka Rytkösen ehdotus Kuuntele, luonto kuiskaa.

kilpailuohjelma 2019

————————————————————————–

Vuosimitali 2018
Paula Salmela: Suojassa Vuosimitali 2018

————————————————————————–
Suomen Mitalitaiteen Kilta on järjestänyt perustamisestaan lähtien vuosittaisen taidemitalikilpailun, johon osallistuu kuvanveistäjiä, kuvanveiston opiskelijoita sekä maamme arvostetuimpia mitalitaiteilijoita. Mitalitaiteen vuosikilpailuilla, joka on myös Killan vuosimitalin suunnittelukilpailu, on ollut tärkeä merkitys suomalaisen mitalitaiteen edistämisessä. Nykyisin pyritään järjestämään joka toinen vuosi myös taidemitalikilpailu kuvataiteen opiskelijoille.

Kilta on osallistunut myös maassamme järjestettyjen kansallisten mitalikilpailujen järjestämiseen. Esimerkkeinä Kalevala 150 vuotta, Itsenäisyyden juhlavuodet, Z. Topeliuksen juhlavuosi, Helsinki 450 vuotta sekä Mikael Agricola 2007.