Taidemitalikilpailut kuvataiteen opiskelijoille

Kilta pyrkii edistämään mitalitaidetta ja sen tunnettavuutta järjestämällä mitalin suunnittelukilpailuja kuvataiteen opiskelijoille.Tarkoituksena on herättää kiinnostusta mitalitaiteeseen ja luoda taidemitali; kuvanveiston alaan kuuluva, toisinnettava ja kaksipuolinen taide-esine.

Viimeisin kilpailu järjestettiin vuonna 2012. Kilpailuun kutsuttiin osallistumaan Suomessa kuvataidetta opiskelevia, ammattiin tai tutkintoon valmistavien taidealan oppilaitosten opiskelijoita. Kilpailuun osallistui myös taideopiskelijoita Englannista (University of Wolverhampton) ja Puolasta (Academy of Fine Arts, Varsova). Aihe oli vapaa.

Kilpailuun osallistui 34 kilpailuehdotusta. Palkintolautakunta, joka koostui Killan hallituksesta palkitsi joukosta parhaimmiston:

I palkinto (600 €) Anna Heinonen – Suuret odotukset (Turun AMK taideakatemia)
II palkinto (250 €) Maciej Rozwadowski – Sign (Academy of Fine Arts in Warsaw)
III palkinto (150 €) Katarzyna Masny – Tic Tac Toe (Academy of Fine Arts in Warsaw)

Palkintolautakunta lausui kilpailusta seuraavaa:

Kilpailun tuomaristo oli iloinen suuresta osanotosta. Kilpailun mitalisadon taso oli vaihteleva. Mukana oli sekä perinteisemmin muovailtuja, että uudemmalla otteella toteutettuja ehdotuksia. Eläimet ja muotokuvat olivat ehdotusten aiheina suosituimpia, mutta myös luonnon tila ja yhteiskunnalliset kysymykset olivat ehdotuksissa mukana. Teknisen toteutuksen, kauniin muovailukäsialan sekä sisällön kertovuuden toimiva yhteys nousivat kilpailussa valtiksi. Kilpailun kärki oli tasokas ja yleisilmeeltään monipuolinen ja kekseliäs. Kärkikolmikon työt olivat kaikki aika erilaisia sekä kädenjäljeltään että aiheiltaan, mutta kaikissa oli nähtävissä elämänmyönteistä symboliikkaa, iloa, leikkiä sekä tekemisen nautintoa. Tuomaristo toivoo jatkossakin vahvaa ja iloista osallistumista kilpailuihin.

Kilpailutyöt asetettiin näytteille Killan nettigalleriaan ja ne esiteltiin myös vuoden 2012 vuosikirjassa.