Kansainvälinen toiminta

FIDEM Kanada 2018

FIDEMin seuraava kongressi ja siihen liittyvä näyttely järjestetään Kanadassa 29.5.–2.6.2018. Tapahtumapaikka on Kanadan luonnontieteellinen museo Ottawassa. Rakennus toimi vuonna 1918 Kanadan parlamentin tulipalon takia valtiopäivien kokoontumispaikkana, jossa juuri tuolloin säädettiin laki naisten äänioikeudesta. Tapahtuman satavuotisjuhlan kunniaksi museo on halunnut, että myös mitalikongressin ja näyttelyn teema on Naiset tai erityisemmin Naiset luonnontieteessä. Mitaleita, jotka eivät noudata tätä teemaa, ei kelpuuteta näyttelyyn mukaan.

Naisteema on ymmärretty hyvin laajasti. Mitalit voivat liittyä naisten yhteiskunnallisiin vaikutuksiin millä tahansa elämän alueella nykypäivänä tai historiassa, ne voivat kuvata yksilöitä tai yleisemmin heidän saavutuksiaan ja toimintaansa. Alateema Naiset luonnontieteessä juhlistaa ja tuo esiin kaikkea sitä, miten naiset ovat luonnontieteen alalla lisänneet ymmärrystämme maailmasta. Tämän kategorian mitalit esitellään omana ryhmänään.

Lisätietoja näyttelystä löytyy tulevan kongressin kotisivuilta tai lähettämällä tiedustelut suoraan Susan Taylorille susan.taylor@sympatico.ca.

————————————–

Mitalitaiteen Kilta on kansainvälisen mitalitaiteen järjestön FIDEMin (Féderation Internationale de la Médaille d´art) aktiivinen jäsen. FIDEM on mitalitaiteen kansainvälinen kattojärjestö, joka perustettiin Pariisissa 1937. Järjestössä on jäseniä yli 40 maasta: mitalitaiteilijoita, keräilijöitä, tutkijoita, museoita, gallerioita, rahapajoja ja mitalitaiteen kansallisia järjestöjä.

FIDEMin käytäntöihin kuuluu järjestää säännöllisesti kongresseja ja näyttelyitä, jotka kokoavat yhteen mitalitaiteen keskeiset toimijat. Kongressi on järjestetty Suomessa kolme kertaa: Helsingissä 1973 ja 1990 sekä Tampereella 2010. Kansainväliset kongressit ja niihin liittyvät osallistujamaiden uusinta mitalitaidetta esittelevät näyttelyt ovat keskeinen osa FIDEMin toimintaa. Kilta kokoaa Suomen osaston mitalit FIDEMin näyttelyihin. Kongressien luennot FIDEM julkaisee Médailles-lehdessä. Lisäksi Englannissa ilmestyy kahdesti vuodessa The Medal, jonka myös FIDEM:in jäsenet saavat. FIDEMin arkistot ja kongressimitalit on arkistoitu Lissabonin yliopistoon.

FIDEM XXXIV Belgia 2016

Edellinen FIDEM (Fédération Internationale de la Médaille d’Art) taidemitalikongressi pidettiin Belgian Gentissä 6.- 11.9.2016. Kongressin yhteydessä järjestettiin kansainvälinen taidemitalinäyttely Namurin Musée Provincial Des Arts Anciens Du Namurois – Trésor d’Oignies eli TreM.a -museossa lokakuusta 2016 tammikuuhun 2017. Kongressin yhteyteen oli järjestetty Namurissa oheisohjelmaa yhteistyökumppanien the Société Archéologique de Namur (SAN), Namurin provinssin ja Namurin yliopiston sekä Art-Valley 51:n kanssa. Jokaisella FIDEMiin osallistuvalla maalla on omat mitalikiintiönsä, joilla osallistua kansainväliseen taidemitalinäyttelyyn.