Vuosimitalikilpailu 2024

Vuosimitalikilpailun 2024 voitti taiteilijakaksikko Sinikka Inkeroinen-Huhta & Ilkka Huhta ehdotuksellaan Opettaja

Mitalitaiteen Killan vuosikilpailun voittanut ehdotus Opettaja saa 2 400 € palkinnon. Ehdotus toteutetaan Killan vuosimitalina ja valetaan pronssiin. Toiselle tilalle kilpailussa sijoittui Erja Tielisen ehdotus Leikin loppu  (1 300 €), ja kolmanneksi tuli Elisa Jülligin Universum (800 €). Lunastuksen (300 €) sai Riikka Kurosen Kolme kertojaa. Ehdotuksia tuli määräaikaan mennessä 39.

Sinikka Inkeroinen-Huhta & Ilkka Huhta, Opettaja, I palkinto

Voittajaehdotus kuvaa ”opettajaa, joka herätti ymmärryksen hyvästä”. Mitalin etusivu verhoutuu muotoihin, joista voi tunnistaa opettajan käsialan ja tutut vahafiguurit. Kääntöpuolella niistä nousee esiin Ossi Somman puolittainen kasvokuva. Sen myhäilevä huumori laukaisee etusivun virittämän jännityksen, ja siitä huokuva lämpö kuvaa puhuttelevasti ihmistä, joka on yhtä taiteensa kanssa. Tuomaristo kiitti voittajaehdotuksen sanomisen tapaa. Se on henkilömitalille epätyypillisesti kerronnallinen käänteisessä järjestyksessä. Mitali on selkeästi kaksipuoleinen mutta samalla veistoksellinen ja parhaimmillaan pystyasennossa.

Mitalin tekijät Sinikka Inkeroinen-Huhta & Ilkka Huhta ovat opiskelleet kuvanveistoa Ossi Somman johdolla Kankaanpään taidekoulussa 1980-luvulla, ja opettajan heihin jättämä jälki on ollut vahva ja valoisa.  ”Kuvataiteilijana ja opettajana Ossi halusi aina esittää kysymyksiä ja niistä tärkein oli MIKSI.  Elämänmittaisella esimerkillään hän opetti, mitä on olla ihminen ja kuvataiteilija.”

Nykyään Kaarinassa asuva taiteilijapari tehnyt taidetta yhdessä jo nuoruudesta saakka. Työskentelyssä on välillä ollut taukoja ja aktiivisempia kausia. Juhlarahakilpailuissa he saavuttivat menestystä vuosina 2021 (Kansallisbaletti 100 vuotta) ja 2013 (Tove Jansson). Vuosimitalikilpailun voittajaehdotukset ovat aiemmin olleet yhden taiteilijan tekemiä. Vain kerran ennen kisan on voittanut työpari: Ossi Somma vuonna 1990 yhdessä sisarensa Seija Ruskon kanssa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat kuvanveistäjät Tiina Laasonen ja Joni Kärkkäinen Suomen Taiteilijaseuran nimeäminä, Suomen Monetan toimitusjohtaja Mia Mäkelä sekä Mitalitaiteen Killan edustajina kuvanveistäjä Maria Hopia ja puheenjohtajana professori Anssi Joutsiniemi. Sihteerinä toimi FL Tapio Suominen Mitalitaiteen Killasta. Vuosimitalikilpailuja on toteutettu Suomen Mitalitaiteen Killan perustamisesta 1965 lähtien lukuun ottamatta vuotta 2020.

Mitalitaiteen Kilta tarjoaa taiteilijajäsenilleen jäsenpalveluna mitalin valua. Kun toimitat vahamallin valurille, saat kaksi pronssista raakavalua hintaan 100 €. Lisätietoja talous.mitalikilta@gmail.com. Jos et vielä ole Killan jäsen, saat edun liittymällä. Vuosimaksu on 25 €,  ja jäsenetuihin kuuluu mm. Mitalitaiteen vuosikirja.

A-arvosteluluokka

Klikkaamalla kuvaa saat sen kokonaan näkyviin.

 

B-arvosteluluokka

 

 

 

 

Kuvat Mikko Timisjärvi

Lisätietoja:  mitalikilta@gmail.com

2024 Mitalitaiteen vuosikilpailun ohjelma