Toiminta

Mitalitaiteen Kilta järjestää mitalinäyttelyitä museoissa, gallerioissa, kirjastoissa, virastoissa ja yrityksissä sekä kotimaassa että ulkomailla. Vuosimitalikilpailuja on toteutettu Killan perustamisesta 1965 lähtien.

Killalla on oma mitalikokoelma, jota kartutetaan edelleen. Kokoelma on ainaistalletettu Tampereen taidemuseoon. Osaa kokoelmasta pyritään pitämään pysyvästi näytteillä. Mitalitaiteella on sijansa myös museon muussa näyttelytoiminnassa.

Huutokaupat

Mitalitaiteen Kilta järjestää huutokauppoja 2-4 kertaa vuodessa. Seuraava kirjallinen huutokauppa järjestetään syksyllä.

Viimeisimmän huutokaupan luettelon löydät täältä

Kohteiden sisäänjättöä koskeviin kysymyksiin vastaa huutokaupanhoitaja Aimo Linkosalmi.
Sähköposti: aimo.linkosalmi(at)elisanet.fi
Puhelin: 040 5514 012.

Kansainvälinen toiminta

Mitalitaiteen Kilta on kansainvälisen mitalitaiteen järjestön FIDEMin (Féderation Internationale de la Médaille d´art) aktiivinen jäsen. FIDEM on mitalitaiteen kansainvälinen kattojärjestö, joka perustettiin Pariisissa 1937. Järjestössä on jäseniä yli 40 maasta: mitalitaiteilijoita, keräilijöitä, tutkijoita, museoita, gallerioita, rahapajoja ja mitalitaiteen kansallisia järjestöjä.

FIDEMin käytäntöihin kuuluu järjestää säännöllisesti kongresseja ja näyttelyitä, jotka kokoavat yhteen mitalitaiteen keskeiset toimijat.

Kongressi on järjestetty Suomessa kolme kertaa: Helsingissä 1973 ja 1990 sekä Tampereella 2010. Kansainväliset kongressit ja niihin liittyvät osallistujamaiden uusinta mitalitaidetta esittelevät näyttelyt ovat keskeinen osa FIDEMin toimintaa. Kilta kokoaa Suomen osaston mitalit FIDEMin näyttelyihin. Kongressien luennot FIDEM julkaisee Médailles-lehdessä. Lisäksi Englannissa ilmestyy kahdesti vuodessa The Medal, jonka FIDEMin jäsenet niin ikään saavat. FIDEMin arkistot on sijoitettu Lissabonin yliopistoon.

Näyttelyt

Kilta on perustamisestaan lähtien järjestänyt suomalaisen mitalitaiteen näyttelyitä ja kansainvälisiä näyttelyitä kotimaassa. Mitaleita on usein ollut esillä myös kesänäyttelyissä eri puolilla maata. Pienempimuotoisia näyttelyitä järjestetään vuosittain erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Kilta on järjestänyt suomalaisen mitalitaiteen näyttelyitä myös kansainvälisesti. Yhteistyössä Suomen kansallismuseon kanssa koottu näyttely kiersi Neuvostoliitossa 1985–86 ja Puolassa 1985–87. Kilta järjesti yhteistyössä Suomi-Kiina-Seuran kanssa vuonna 1990 ensimmäisen suomalaisen mitalinäyttelyn Kiinassa (Peking ja Harbin).

Vuonna 1989 järjestettiin Tampereen taidemuseossa laaja Leena Passin kokoama Suomalaista mitalitaidetta -näyttely ja ja samana vuonna olivat esillä kaikki Killan vuosimitalit. Museon perusripustuksissa mitaleita on ollut mukana säännöllisesti. 1990-luvulta lähtien aluetaidemuseo kokosi myös kiertonäyttelyitä, jotka kiersivät Pirkanmaan alueella. Mitalit oli pakattu matkalaukkuihin, joihin on tarkoitus tutustua pienissä ryhmissä opettajan ohjauksella. Esineisiin sai koskea, joten näyttelyt sopivat myös näkövammaisille lapsille. Näyttelyt on suunniteltu lähinnä päiväkodeille ja kouluille

Keväällä 2005 taidemuseossa järjestettiin Killan 40-vuotisjuhlanäyttely, jonka kuraattorina toimi Mauno Honkanen. Tampereen taidemuseossa on järjestetty myös keskeisten suomalaisten mitalitaiteilijoiden retrospektiivisiä näyttelyitä (Kauko Räsänen 2001, Toivo Jaatinen 2003, Heikki Häiväoja 2004 ja Essi Renvall 2016). Vuonna 2007 mitalitaidetta esiteltiin Mikael Agricolan juhlavuoden kunniaksi useissa yhteyksissä. Mikael Agricola -kilpailun tuloksia oli näytteillä mm. Turun taideakatemiassa, samoin kansainvälisen mitalisymposiumin mitalit. Taidemitaleja oli lisäksi esillä Turun linnassa, Vehmaalla, Lappeenrannassa ja Tampereen taidemuseossa.

Suomalaista mitalitaidetta on esitelty ansiokkaasti myös FIDEMin näyttelyissä. Vuonna 2010 FIDEM XXXI -kongressinäyttely pidettiin Tampereen taidemuseossa, ja samaan aikaan Kilta järjesti näyttelyn Galleria Saskiassa sekä esitteli kirjailijamitaleja kirjastotalo Metsossa. Tampereen taidemuseon paljon kehuttu näyttely oli otsikoitu PUHUVAA AINETTA – Mitalitaidetta maailmalta, kuvanveistoa läheltä. Ulkomaiset näyttelyvieraat pitivät sitä mitalitaiteen ehdottomana merkkitapauksena. Näyttely esitteli yli tuhat taidemitalia lähes 400 tekijältä 27 maasta.

Tampereen jälkeen FIDEM-kongresseja ja näyttelyitä on järjestetty Skotlannin Glasgow’ssa 2012, Bulgarian Sofiassa 2014, Belgian Ghentissä 2016, Kanadan Ottawassa 2018 ja Japanin Tokiossa 2021.

Kilpailut

Vuosimitalikilpailuja on toteutettu säännöllisesti Suomen Mitalitaiteen Killan perustamisesta 1965 lähtien vuotta 2020 lukuun ottamatta. Kilpailuun osallistuu kuvanveistäjiä, kuvanveiston opiskelijoita sekä maamme arvostetuimpia mitalitaiteilijoita. Mitalitaiteen vuosikilpailuilla, joka on myös Killan vuosimitalin suunnittelukilpailu, on ollut tärkeä merkitys suomalaisen mitalitaiteen edistämisessä. Nykyisin pyritään järjestämään joka toinen vuosi myös taidemitalikilpailu kuvataiteen opiskelijoille.

Kilta on osallistunut myös maassamme järjestettyjen kansallisten mitalikilpailujen järjestämiseen. Esimerkkeinä Kalevala 150 vuotta, Itsenäisyyden juhlavuodet, Z. Topeliuksen juhlavuosi, Helsinki 450 vuotta sekä Mikael Agricola 2007.

Julkaisut

Vuosittain julkaistava Mitalitaiteen vuosikirja on Killan keskeinen tiedonvälittäjä. Vuosikirja sisältää asiantuntijoiden laatimia artikkeleita mitalitaiteesta, taiteilijoista ja mitalien historiasta. Siinä julkaistaan myös mitalikilpailujen tulokset. Vuosikirja on toiminut myös Tampereen taidemuseossa järjestettyjen maamme keskeisten mitalitaiteilijoiden retrospektiivisten näyttelyiden näyttelyluettelona.

Vuosikirjaa edelsi aikakausilehti Mitali – Medaljen, joka ilmestyi kaksi kertaa vuodessa vuosina 1987-1999. Vuosien varrella on julkaistu myös näyttelyluetteloita, Leena Passin toimittama Killan 20-vuotishistoriikki Mitali XX ja mitalitaidetta yleisesti käsittelevä teos (Anneli Valkonen: Taidetta molemmat puolet, 1990).

Alta löytyvät Mitalitaiteen vuosikirjojen sekä Mitali-lehden sisällysluettelot. Ennen vuotta 2018 julkaistuista on lisäksi pääsy julkaisun pdf-versioon.

Vuosikirjojen tilaushinnat

Vuosikirja 2021                         21 €

Vuosikirja 2020                         21 €

Vuosikirja 2019                         19 €

Vuosikirjat 2001-18                 10 €/kpl

+ toimituskulut 6 €/kpl

Vuosikirjoja on saatavissa rajoitetusti.

Tilaukset ja tiedustelut mitalikilta@gmail.com

Mitali – Medaljen 1987-1999

Mitalitaiteen vuosikirjaa edelsi aikakausilehti Mitali – Medaljen, joka ilmestyi kaksi kertaa vuodessa vuosina 1987-1999. Alla oleviin valikoihin on koottu lehtien sisällysluettelot ja valikoituja linkkejä lehden artikkeleihin.

Valikko