Hannu Veijalaisen mitali valittiin Tokion näyttelyn parhaaksi lyödyksi mitaliksi

Hannu Veijalaisen mitali Yhdessä on tulevaisuus voitti Killan vuosimitalikilpailun 2017. Nyt se valittiin parhaaksi lyödyksi mitaliksi Tokion FIDEM-kongressinäyttelyssä 2021. Palkinnon myönsi brittiläinen mitalitaiteen yhdistys BAMS ja Thomas Fattorini Ltd. https://fattorini.co.uk/medallists/bams-struck-medal-award/

Huomionosoitus perustettiin 2015 kunnioittamaan Thomas Peter Fattorinin muistoa (1932−2010). Palkinnon tarkoitus on rohkaista taiteilijoita ja suunnittelijoita ympäri maailmaa sitoutumaan lyötyihin mitaleihin ja rohkaista rahapajoja tuottamaan taiteellisesti korkeatasoisia lyötyjä mitaleja. Palkitut saavat mitalin, jonka etusivulla on Ian Rank-Broadleyn muovailema Fattorinin muotokuva ja kääntöpuolella BAMS:n logo.

Vuosimitali 2017
Hannu Veijalainen: Yhdessä on tulevaisuus, 2016, halk. 80 mm, lyöty pronssi

Hannu Veijalaisella on pitkä kokemus mitali- ja rahasuunnittelussa. Yhdessä on tulevaisuus toteutettiin sekä Killan vuosimitalina että itsenäisyyden juhlavuoden mitalina. Lyöty teos poikkeaa muotokieleltään vuosimitaleista, jotka ovat yleensä valettuja. Mutta teoksen abstrakti symboliikka, patina tai lävistetty muoto eivät ole ihan tyypillisiä lyödyillekään mitaleille. Taiteilijan oma kuvaus avaa sisältöä pätevästi: “Etusivulla sata erikokoista koveraa ja kuperaa elementtiä viestii erilaisista itsenäisyyden ajan vuosista. Takasivun muodoissa ja rytmissä on viittauksia suomalaiseen rakennustaitoon, teollisuuteen, ruokakulttuuriin, kirjallisuuteen, musiikkiin ja yhdessä tekemisen perinteeseen. Mitalin keskellä oleva aukko kuvaa ikkunaa tulevaisuuteen.”