KÄÄNTEENTEKEVÄÄ

 

Käänteentekevää – mitalitaidetta Suomesta -näyttely on esillä Vantaan taiteilijaseuran Galleria K:ssa 7.−29.1.2023. Näyttelyssä nähdään uutta suomalaista mitalituotantoa täydennettynä kotimaisen mitalitaiteen historian ja evoluution kannalta kiinnostavilla esimerkeillä. Ajatuksena on tehdä mitalitaidetta näkyväksi nimenomaan taidemuotona ja tuoda esiin yleensä kapeasti ymmärretyn taidelajin monimuotoisuutta.

Näyttelyn painopiste on uusimmassa mitalitaiteessa. Ytimen muodostaa mitalialan kansainvälisen organisaation FIDEMin Japanin kongressin yhteydessä hiljattain järjestetyn näyttelyn Suomen osuus sekä huhtikuussa Killan 2022 taiteilijajäsenilleen kohdistaman haun kautta saadut mitalit. Lisäksi näyttely valottaa mitalitaiteen historiaa ja sen merkitystä kuvataiteen osa-alueena. Historiallinen osuus on koottu pääasiassa Killan omasta talletuskokoelmasta, jota on soveltuvin osin täydennetty Tampereen taidemuseon veistoskokoelman mitaleilla. Esillä on runsaat sata mitalia kaksoiskappaleineen.

 

 

Mitalit

Toivo Jaatinen, Pisanello 1973, Ulrika Kjeldsen, Weeeeeeeee! 2021, Jasu Salmi, Ironegg, 2020, Harri Kosonen, Korona-ahdistus, 2022

Näyttelyn juliste