Vuosimitalikilpailu 2021

Teemu Virtanen, Eristetty

I palkinto 2500 €
Eristetty
Teemu Virtanen

II palkinto 1500 €
Kulkutauti leviää
Maija Hyvönen-Hossain

III palkinto 500 €
Eksponentiaalinen muutos
Juha Welling

Teemu Virtanen, Eristetty

Tamperelaislähtöinen 30-vuotias Teemu Virtanen opiskelee maalausta ja kuvanveistoa Kankaanpään taidekoulussa. Eristetty on hänen toinen mitalinsa. Pieni viiden sentin korkuinen teos teki tuomaristoon suuren vaikutuksen. Teos kuvaa puhuttelevasti nykyhetken pandemiasta kumpuavia tuntoja ja yleisemminkin ihmisen ahdistusta urbaanissa ympäristössä. Kerronnallisuutta mitaliin tuo lävistys, joka vaihtaa näkökulmaa yhteisöllisen ja yksilöllisen kokemuksen välillä. Pysty suorakaide ja elävä tekstuuri saavat mitalin näyttämään pieneltä maalaukselta, mikä sopii hyvin taiteilijan tekniikoiden rajoja ylittävään työskentelytapaan.

Kaksi muuta palkittua ovat jo pitkään toimineet mitalitaiteen parissa.

Maija Hyvönen-Hossainin ehdotus on kuvallinen löytöretki pandemian alkulähteille.
Maija Hyvönen-Hossainin ehdotus on kuvallinen löytöretki pandemian alkulähteille.

 

Vuosimitalikilpailu 2021

Vuosimitalikilpailu toteutettiin tällä kertaa Tampereella yhteistyössä taidemuseon kanssa. Kisaan tuli ilahduttavasti 48 ehdotusta, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuosina.

Kilpailun aihe oli vapaa. Korona näkyi monissa ehdotuksissa sekä suoraan että välillisesti. Toinen vakioteema kilpailuissa on jo pitkään ollut ilmastokriisi.

Juha Wellingin ehdotus visualisoi kasvun ja muutoksen ontologiaa.Juha Wellingin ehdotus visualisoi kasvun ja muutoksen ontologiaa.
Juha Wellingin ehdotus visualisoi kasvun ja muutoksen ontologiaa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat kuvanveistäjät Anne Meskanen-Barman ja Alex Suomi Kuvanveistäjäliitosta, näyttelijä Auvo Vihro Tampereen Työväen Teatterista sekä Killasta kuvanveistäjä Maria Hopia ja puheenjohtajana Tapio Suominen. Sihteerinä toimi tutkija Marjut Villanueva Tampereen taidemuseosta.

Tuomaristo jakoi ehdotukset kolmeen arvosteluluokkaan. A-luokkaan sijoittui kuusi teosta ja B-luokkaan 12. Kuvat ovat nähtävissä Killan verkkogalleriassa.

Vuosimitalikilpailuja on toteutettu säännöllisesti Suomen Mitalitaiteen Killan perustamisesta 1965 lähtien viime vuotta lukuun ottamatta. Yhdistys ei saa julkista tukea opetus- ja kulttuuriministeriön lopetettua avustuksensa 2017.

Vuosimitali 2021 on nyt tilattavissa. Tilaushinta toimituskuluineen on jäsenille 50 €, ei-jäsenille 75 €. Mitalia voi tiedustella osoitteesta talous.mitalikilta@gmail.com.

Kilpailuohjelma_vuosimitali_2021

 

A-Luokka

B- luokka