Vuosimitalikilpailu 2023

Vuosimitalikilpailun 2023 voitti Petri Neuvosen ehdotus Mitali tekeillä

Mitalitaiteen Killan vuosikilpailun voittanut ehdotus Mitali tekeillä saa 2 400 € palkinnon. Ehdotus toteutetaan Killan vuosimitalina ja valetaan pronssiin. Toiselle tilalle kilpailussa sijoittui Sanna Kallojärven ehdotus Ikuisuus (1 300 €), ja kolmanneksi tuli Paula Salmelan Kolmanteen polveen (800 €). Kilpailu oli tasoltaan vaihteleva ja osallistuminen poikkeuksellisen runsasta: ehdotuksia saatiin 62.

Petri Neuvonen, Mitali tekeillä, I palkinto

Tuomaristo kiitteli voittajaehdotuksen oivaltavaa otetta. Mitali avaa luomisprosessia vähäeleisesti mutta kouriintuntuvan havainnollisesti. Lähtökohta on mitalin perinteinen pyöreä muoto. Se joutuu taipumaan, kun mitalin reuna, joka on yleensä ilmaisullisesti painoton, mukailee käden liikettä ja ottaa itselleen sommitelmassa ratkaisijan roolin. Lopputulemana koko mitali muodostaa kiinnostavan tapahtuman, joka välittää hienosti mitalin tekemisen tunnetta.

Taiteilija itse kertoo, että työn perusajatuksena oli luoda mitali, joka ei viittaisi itsensä ulkopuolelle. ”Usein mitali mielletään vain jonkin ulkoisen sisällön, teeman tai kuva-aiheen alustaksi. Nyt halusin tehdä mitalin, joka ei tukeudu vieraisiin merkityksiin vaan olisi riittävä itsessään.”

Arkkitehti, tekniikan tohtori Petri Neuvonen on tehnyt mitaleita 2000-luvun alkupuolelta saakka. Vuonna 2013 hän sai Killan vuosimitalikilpailussa kolmannen palkinnon ja 2014 lunastuksen. Neuvonen on myös kokenut juhlarahojen suunnittelija. Hän on muun muassa suunnitellut juhlarahat Turun yliopisto 100 vuotta (2020), Väinö Linna (2019) Uno Cygnaeus ja kansanopetus (2016), 70 rauhan vuotta (2015) ja Eero Järnefelt (2013).

Sanna Kallojärvi, Ikuisuus, II palkinto

Vuosimitalikilpailu toteutettiin Tampereella yhteistyössä taidemuseon kanssa. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat kuvanveistäjät Tiiu Anttinen ja Béla Czitrom Suomen Taiteilijaseuran nimeäminä, kokoelmapäällikkö Suvi-Mari Eteläinen Tampereen taidemuseosta sekä Killan edustajina puheenjohtaja FL Tapio Suominen, kuvanveistäjä Raimo Jaatinen. Sihteerinä toimi tutkija FM Marjut Villanueva. Vuosimitalikilpailuja on toteutettu Suomen Mitalitaiteen Killan perustamisesta 1965 lähtien lukuun ottamatta vuotta 2020.

Paula Salmela, Kolmanteen polveen, III palkinto

A-arvosteluluokka

 

B-arvosteluluokka

Lisätietoja  mitalikilta@gmail.com

2023 Mitalitaiteen vuosikilpailun ohjelma